SCHILDERKUNSTJohan Martinus

Samen schilderen met Johan Martinus 2020

Johan Martinus is een kunstenaar die pijn met humor verzacht. Meer werken van JoHaN zie je op zijn website martinus.exto.nl.

Met een speelse glimlach en een hart vol creativiteit verwelkomt Johan Martinus (1960) je in zijn artistieke wereld. Een wereld waarin schilderijen niet alleen beelden vastleggen, maar ook ongemakkelijke verhalen vertellen en emoties vasthouden.

De reis van Johan begon in 2002, toen hij een zelf gevraagd verjaardagscadeau ontving: een kist gevuld met schildersbenodigdheden. Voor die tijd tekende hij veel, maar zijn ware ontdekkingsreis begon pas toen hij het penseel ter hand nam. Zijn vroegere tekeningen waren een collage van foto’s, tekeningen en andere afbeeldingen, samengevoegd tot één geheel in zwart-wit. Maar met de introductie van kleur in zijn schilderijen, opende zich een nieuwe dimensie van expressie.

Johan’s werk is een fusie van realiteit en verbeelding. Hij verzamelt reële afbeeldingen en voegt ze samen op het doek, waardoor ze samensmelten tot een nieuwe, soms surrealistische, werkelijkheid. Het gebruik van acrylverf geeft zijn schilderijen een fotorealistische glans, maar het is duidelijk dat ze meer zijn dan alleen foto’s; ze zijn doordrenkt met zijn unieke talent om dingen ongemakkelijke situaties met humor aan de kaak te stellen. Hij houdt van de scherpe randjes van pijnlijke humor, en zijn kunstwerken weerspiegelen dit met thema’s zoals een meisje dat een schommel hangt aan het kanon van een tank, een combinatie van lichtheid en donkerte die kenmerkend is voor zijn stijl.

Eva van de Burgt en Johan Martinus hebben elkaar ontmoet tijdens een schilderbijeenkomst van de Peinturisten in het pand van de voormalige winkel voor schildersbenodigdheden genaamd TotalArtist in Almelo. Hij heeft ooit een hele mooie schildering op papier gemaakt van Eva’s auto, haar geliefde Chevrolet Spark. Daarna bleven ze contact houden en schilderden ze soms samen in Johan’s atelier. Ook hebben ze samen deelgenomen aan exposities in en om Almelo.

Hoewel Johan ook bekend staat om zijn portretten, waarbij hij de essentie van zijn onderwerp vastlegt met een realistische precisie, gaat zijn werk verder dan alleen gezichten. Van snelle auto’s tot dromen, van ontmoetingen tot steden, hij vindt inspiratie in alle aspecten van het leven. En voor degenen die zich willen laten vereeuwigen door zijn penseel, biedt Johan ook portretschilderijen aan, waarbij hij de persoonlijkheid van zijn onderwerp vastlegt met een treffende authenticiteit.

In 2018 ontving Johan de eerste prijs bij de portretwedstrijd “de koning ingelijst” van Oyfo in Hengelo, een erkenning van zijn talent.

Dus, stap binnen in de kleurrijke wereld van Johan Martinus, waar realiteit en verbeelding samensmelten tot een uniek artistiek universum. En wie weet, misschien ontdek je in zijn schilderijen een glimp van je eigen engste dromen en uitdagingen.